Belangrijk beleggers nieuws

Het beste moment om te starten met beleggen was zo’n 20-30 jaar geleden. Tja… Dat is mooi… maar… eh… helemaal niet zo leuk…

Toch is er goed nieuws, want het op een na beste moment is NU!

Nu is de beste tijd om te starten met beleggen.

We leven in een fantastische tijd waarin ongelooflijk veel informatie beschikbaar is. Het nieuws komt van alle kanten en met een ongekende snelheid! Tik je vraag in je zoekmachine en je hebt het antwoord direct gevonden – ongelooflijk! Hoe hadden we ooit zonder gekund?!

Beleggers nieuws is ‘Big Business’

Er zijn tv-zenders voor opgericht om ons zo goed mogelijk te vertellen wat er allemaal in de financiële wereld gebeurt. We kunnen de markten realtime volgen. Er bestaan duizenden nieuwssites en als dat niet genoeg is zijn er natuurlijk social media en vele forums.
Een walhalla aan informatie.

En toch is het maar de vraag of het met die informatie beter is geworden voor beleggers. Kun je hiermee betere beslissingen nemen, is het gemiddelde rendement van beleggers hierdoor omhoog gegaan?

Het antwoord is NEE. Sterker nog, het wordt alleen maak ingewikkelder: wie moet je nu volgen en wat is waar?

Daar is een verrassend eenvoudige oplossing voor: volg het niet!

Nieuws vs Trend

Nieuws verkoopt goed

Vooral slecht nieuws. Wanneer worden de meeste kranten verkocht en wanneer zitten we met z’n allen het journaal te kijken? Als er stront aan de knikker is. Dat is een rare eigenschap van ons als mensen, maar zo gek is die niet:

ons brein is namelijk geprogrammeerd om gevaar op te sporen. Daar moeten we namelijk van wegblijven! Super functioneel, dus. Fight, flight or freeze oftewel, vechten, vluchten of verstarren. Dat is hoe ons brein de omgeving continue scant voor gevaar.

AEX nieuws is een momentopname

Het nieuws vertelt hoe de situatie was.

Zie je de verleden tijd van deze laatste zin? Er staat niet hoe het nu is.

Er staat ook niet hoe het zal zijn. Daar doen sommige analytici wel een poging toe, maar weet dat het slechts een mening is en niet dé waarheid.

Daarom kom je deze zin vaak onder financiële producten tegen:
“In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.

Het nieuws vertelt je geen trend. Dat is namelijk iets heel anders. Een trend is namelijk een ontwikkeling van een bepaalde richting op langere termijn (met dank aan mijn zoekmachine voor deze definitie!).

Wat er ook bij stond is dat een trend langer duurt dan een seizoen.
Als lange termijn belegger ben je altijd op zoek naar de trend (en niet het nieuws).

Er is genoeg beleggingsnieuws op het internet te vinden. En als het niet het internet is dan vertelt je collega of goed ingewijde buurman wel het laatste nieuwtje of welk beste aandeel nu voor een prikkie te koop staat en wat je beslist nu moet kopen.

Dit moet je weten!

Alle informatie, nieuwtjes, voorspellingen, vermoedens, product innovaties, bedrijfsupdates, et cetera zijn al lang al in de koers verwerkt voordat jij het te zien of te horen krijgt.

Wij – gewone stervelingen – zijn altijd te laat!
Altijd?? Ja, altijd, tenzij je zelf bij zo’n giga-beursgenoteerd bedrijf werkt. Als je dan handelt, pleeg je fraude!

Vergeet het beleggers nieuws

Vergeet het nieuws. Volg de trend en handel als lange termijn belegger volgens de trend.

Hoe doe je dat?

Nou, ik kijk al zo’n 20 jaar geen journaals meer. En daar ben ik steeds verder in gegaan. De laatste 4-5 jaar volg ik zelfs geen enkel nieuws, nul-komma-nul. Nou, behalve het sportnieuws. Dan zie ik over het algemeen blije mensen!

Maar, Richard, hoe weet je dan wat er in de wereld speelt?
Eh, nou, niet. Ik weet het echt niet en wat blijkt? Er zijn trends die jij ook al lang weet.

Bijvoorbeeld: er is altijd gedoe in het Midden-Oosten. Dat is al sinds WOII. Geen nieuws dus, wel een trend. Wil ik dan elk incidentje weten? Nee, want het beïnvloedt mijn gevoel in de verkeerde richting.

En geloof me, grote dingen kom je heus wel te weten. Daar praten mensen toch wel over en dan ontgaat je dat niet.

Dit moet je doen!

Your mission, should you choose to accept it: volg 1 dag het nieuws niet.

Bij wijze van experiment.

Geen journaals, geen tv-talks shows, geen internet kranten, geen radio journaals (gewoon even de radio uit als het journaal dreigt te beginnen en al helemaal geen Radio1 fo BNR!) en geen elke andere bron van nieuws die jij doorgaans tot je neemt.

Kortom, geen internet nieuws, geen tv-nieuws, nada, niks!

Het effect:
Je wordt je nu bewust dat je normaal gesproken een ongelooflijke stroom aan berichten tot je krijgt. En het belangrijkste: morgen bestaat de wereld gewoon nog ondanks dat jij het nieuws vakkundig hebt ontweken.

Als je dit bevalt bouw het dan op naar 2 dagen en dan naar 3, enzovoorts. Alsof je aan het trainen bent.

Waarom zou je dit doen?

Veel beleggers reageren op nieuws. Dat is namelijk waar de hele beleggingsindustrie op draait: jij moet aangespoord worden tot handelen. Dan pas verdient de bank geld aan jou (in de vorm van transactiekosten) en jij verliest rendement.

Handel je niet en blijf je vasthouden aan je strategie dan verdient de bank (even) niet! Jij volgt niet het nieuws, maar de trend!

Veel succes en plezier!

P.s. Hulp nodig om hiervan een nieuwe gewoonte te maken?? Bel of mail mij!

Word ook Geldslim

Benieuwd naar meer? Volg me op LinkedIn!

e-boek Geldslim in 3 stappen

Gratis e-boek "Geldslim in 3 stappen"

Geldslim draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders