Hoe word ik rijk?

Heel veel mensen dromen ervan rijk te worden, sommigen hebben zelfs fantasieën hoe het is om rijk te zijn. Ze zien de beelden van een groot huis (liefst ook nog een tweede of derde huis), de extravagante reizen die ze zullen maken, de boten en auto’s die ze dan kopen, de horloges en sieraden, natuurlijk de kleding die daarbij hoort en niet te vergeten: ook de nieuwste smartphone.

Of misschien toch iets kleiner: hun huidige huis inruilen voor een groter huis, een keertje extra op vakantie en dan iets verder weg (en ook de nieuwste smartphone!). Dat soort dingen, dus.

Maar gek genoeg maken maar weinig mensen concrete plannen om rijk te worden. Daar moet je namelijk iets anders voor doen of… laten.

Rijken worden is niet het echte probleem

Huh? Rijk worden is niet het probleem?? Hoezo niet?
Nou, je verdient al geld met je baan of bedrijf. Dus je hebt tenminste al één bron van inkomsten (daar later meer over).
Dus met je baan of bedrijf verdien je al geld. Laten we een gemiddeld inkomen nemen, bijvoorbeeld Modaal. Dat is in 2018 zo’n € 2.150 per maand netto. Stel dat je een leuke partner hebt die ook nog een beetje werkt en inkomen heeft. Als je dan even niet uitkijkt, is dit bedrag zomaar verdubbeld. Niet gek!!

Hiermee ben je op z’n minst één keer in de maand best ‘vermogend’ helemaal als je met z’n tweeën bent!
‘Maar’, zeg je terecht, ‘ik moet ook mijn huur/hypotheek betalen, gas/water/elektra betalen, de gemeentelijke belastingen zijn ook pittig, de (zorg-)verzekeringen gaan ook gewoon door en dan heb ik nog niet eens gegeten die maand’.

Kortom, je knippert nog een keer met je ogen het ‘poef’, het geld is weer weg.

Daarmee hebben we het probleem ook te pakken want rijk worden is dus kennelijk niet het probleem. Rijk blijven is het echte probleem.

Geld omrekenen

Kijk, ik heb laatst een simpel rekensommetje gemaakt.
Neem Marieke. Marieke is 18 jaar en belegt elke maand € 168,- (€ 2.000 per jaar) tot haar 25ste verjaardag. Daarna niet meer, nada, nop, niks. En… gedurende die gehele periode behaalt zij een rendement van 10%.
Dan Marieke heeft 7 jaar lang € 2.000 belegd (€ 14.000) en alle rendementen heeft ze herbelegd.
Raad eens hoe haar vermogen er uitziet als ze 65 jaar is?
Enig idee??
Ik ga het je vertellen: op haar 65ste is ze miljonair… Schokkend, hè??

Ander voorbeeld:
Hier hebben we Peter. Hij start na zijn 25ste verjaardag. Hij gaat dus nu pas beginnen met beleggen. Hij doet hetzelfde als Marieke, dus elk jaar € 2.000 en 10% rendement. Maar dan ook ELK JAAR tot en met mijn 65ste.
Raad eens hoe zijn vermogen er dan uitziet als hij 65 is geworden?
Enig idee?? Hoger of lager??
Peter is op zijn 65ste net aan miljonair geworden. Pffff…. Gehaald!! Let wel op, want hij heeft nu 40 jaar € 2.000 ingelegd tegen de € 14.000 van Marieke uit het vorige voorbeeld.

Bizar, hè?

Wat zou je hiervan kunnen leren?

  1. Begin zo vroeg mogelijk met beleggen
  2. Leg zoveel mogelijk op zij gedurende de eerste jaren
  3. Herinvesteer alles
  4. En… laat de tijd zijn werk doen, slapend rijk worden, dus!

Tweede grote leerpunt is wellicht dat je goed naar je uitgavenpatroon moet kijken. Natuurlijk heb je gas/water/elektra nodig en moet je ook eten. Die vakantie…??? Ik zou er over nadenken. ‘Maar ik heb er toch recht op??’ Tuurlijk, je kunt het doen en weet welke consequentie het heeft. Doorgaans is een gemiddelde vakantie twee weken fantastisch plus een zooitje herinneringen en foto’s rijker, goed dus. Maar het maakt je ook al snel duizend Euro lichter.

Besef dat als je in de gelegenheid bent een extra storting te doen aan het begin van je beleggingscarrière dan heeft dit een mega-impact op de lange termijn: doe hetzelfde als Marieke maar dan met € 3.000 per jaar (totaal € 21.000) dan heeft onze Marieke op haar 65ste ruim 1,6 miljoen!!!

Dus elke beslissing doet ertoe

Elke beslissing die je neemt, brengt je dichterbij rijkdom of juist er verder vanaf. Wees je dan ook bewust van de (financiële) beslissingen die je neemt.
‘Financiële beslissingen’ klinkt weer zo groots en meeslepend, maar het zit ‘m in de kleine dingen. Elke consumptie die je doet is er één. Heb je dat bakkie koffie van de Starbucks echt nodig, of kun je ook zonder? Moet je dat t-shirtje echt hebben of kan die ene uit je kast ook nog wel?
Als je op die manier eens naar je uitgaven kijkt, zal je misschien wel de eerste jaren € 168,- apart kunnen leggen. Weet dat het daarna niet meer hoeft, hè? Mag wel, want het maakt het alleen maar mooier, maar hoeft niet om miljonair te worden.

Veel succes en plezier!

Richard

Ps. Veel mensen zullen niet veel vraagtekens zetten bij die jaarlijkse besparing van € 2.000 euro, maar wel bij dat rendement van 10%. Is dat haalbaar en zo? Het is haalbaar en realiseer je dat het een voorbeeld is. Wil je meer weten over beleggen, kom dan een keer naar één van onze trainingen hierover.

e-boek Geldslim in 3 stappen

Gratis e-boek "Geldslim in 3 stappen"

Geldslim draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches