Stemmen met je geld

In deze blog laat ik je zien dat je elke dag kunt stemmen. Stemmen met je geld weliswaar. Met andere woorden hoe jouw uitgaven mede bepalen hoe de wereld er morgen uit ziet.

Jouw banksaldo – slechts een score

Laatst zat ik met iemand in coaching en we bespraken het thema geld. Deze vrouw had ‘er niet zo veel mee.’ Met als gevolg dat ze er ook niet zo veel van had! Maar dat terzijde, want dat is op zich ook niet zo belangrijk. Jouw banksaldo is slechts een score, een uitslag (net als de uitslag van een voetbalwedstrijd) van hoe jouw acties zijn geweest in de periode ervoor, dus de dingen die je doet en niet doet. Dat bij elkaar opgeteld levert een score op: jouw banksaldo.

Keuzes, wat doe jij met je geld?

Waar dit gesprek met name over ging is dat zij net als veel andere mensen goede dingen wil doen voor haar zelf, haar gezin en met name de aarde. Als onderneemster is zij zich heel bewust van de impact van alles: hoe we reizen (bus, tram, trein, auto, vliegtuig of de fiets) en hoe we eten en spullen kopen, bijvoorbeeld.

Dat spreekt mij bijzonder aan want ik ben me hier ook zeer bewust van. Dus mijn motivatie of ‘drive’ is dan ook om mijn inkomsten altijd te laten groeien zodat ik verantwoorde keuzes kan maken in mijn uitgavenpatroon dus biologische voeding: geen plofkip, maar echt nepvlees van de Vegetarische Slager om maar eens wat te noemen.

Elke euro is een stembiljet

Als ik vandaag de keuze maak voor nepvlees, zal de supermarkt dat gat in dat vak weer aanvullen met een nieuw pakje nepvlees. Zij bellen de leverancier en vervolgens gaat de producent weer een nieuw pakje nepvlees in elkaar kneden.

Als ik voor de plofkip had gekozen, was de supermarkt-order naar de plofkipperij gegaan.

Dus word je bewust van je stembiljet (elke euro is een stembiljet).

Ook jij beïnvloed de wereld om je heen

Elke keer als jij een Euro uitgeeft dan stem je met die Euro; je steunt een bepaalde industrie. Waar geef je je geld aan uit? Door jouw keuzes beïnvloed jij de wereld om je heen. En mocht je denken dat je te klein bent om het verschil te maken, denk dan eens aan deze uitspraak van een onbekende auteur:

“Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.”

Elke Euro, ja echt, elke Euro bepaalt dus wat er morgen in de winkel ligt. Worden er namelijk meer Euro’s uitgegeven aan bio-eten dan hebben we morgen nog meer keuze in bio-voeding. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Vergelijk de winkelschappen van jouw supermarkt maar eens met een jaar geleden. Echt anders, hoor!

Dus, het is belangrijk te weten wat jij belangrijk vindt als het gaat om de wereld waarin jij leeft. En het makkelijkste is om klein te beginnen, met je eigen boodschappen, want die doe je vaker dan een nieuwe badkamer bestellen om maar eens wat te noemen.

Voorbeeld – mijn boodschappenlijstje

Maak een lijstje van dingen die je belangrijk vindt als het gaat om jouw boodschappen.

Voorbeeldje van mij:
1. Vegetarisch (waar mogelijk veganistisch)
2. Liever bio-groente en fruit
3. Bij voorkeur seizoensgroenten
4. Bij voorkeur groente en fruit uit Nederland (of Europa). Dit wordt wat lastiger met de bananen!
5. Zo min mogelijk E-nummers of andere moeilijke namen op een product (E-nummers zijn niet per definitie gevaarlijk of slecht of zo, maar toch liever niet)

Met dit lijstje van belangrijke dingen, stel ik mijn boodschappenlijstje samen. Ik weet dat ik met mijn boodschappen bijdraag aan mijn eigen gezondheid en de gezondheid van mijn gezin. Op microniveau verminder ik het dierenleed en ik beperk de milieu impact.

Maak je eigen lijstje

Jij vindt misschien heel andere dingen belangrijk en je bent het misschien wel niet eens met deze keuzes. Prima, want daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je je bewust wordt van de keuzes die je maakt. Onthoud namelijk dat elke Euro jouw stemrecht geeft!

Dus, stel eens je eigen lijstje samen van 3 tot 5 dingen die jij belangrijk vindt:
1. ……………………………………………………….
2. ……………………………………………………….
3. ……………………………………………………….
4. ……………………………………………………….
5. ……………………………………………………….

En bekijk de volgende keer als je naar de supermarkt gaat jouw boodschappenlijstje nog eens.

Wat merk je op?

Hoe heeft dit lijstje jouw keuzes beïnvloedt?

Bewuste keuze, waar geef jij je euro’s aan uit?

Voor sommige mensen heeft dit een grote impact. Waar ze in het verleden min of meer onbewust hun boodschappen deden: gewoon kopen wat nodig is en het liefst het goedkoopste.

Nu bedenken ze met voorbedachten rade hoe ze hun Euro’s besteden. Dat is niet per se het goedkoopste, maar geeft wel een beter gevoel. Dat is impact maken op microniveau en wanneer meer mensen dat doen, zien de schappen van de supermarkt er volgend jaar weer totaal anders uit.

Kijk maar naar Tony Chocolonely: een goed en bijna helemaal verantwoord product, niet de goedkoopste chocola en toch nemen ze nu een flink deel van de schapruimte in bij jouw supermarkt. Dat is pas gebruik maken van jouw stemrecht!

Anderen veranderen niets en dat is ook goed. Je maakt al heel bewust je keuzes of je hebt andere motieven. Het is allemaal prima. Deze blog is geen pleidooi om allemaal vegetariër te worden of zo. Zeker niet. (Al hoewel het voor de aarde een stuk beter zou zijn!)

Bewust van je ‘stemrecht’

Wat ik wel wil bereiken is dat je je bewust wordt van je stemrecht met je Euro. Wat dat betreft is jouw geld een zeer democratisch stembiljet. Het bepaalt namelijk vraag en aanbod.

Hoe anders kijk jij nu naar je wekelijkse of dagelijkse boodschappen?

e-boek Geldslim in 3 stappen

Gratis e-boek "Geldslim in 3 stappen"

Geldslim draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches